Mika nuorva, laulaja-lauluntekijä

Arkiromantikko ja lauluntekijä Mika Nuorva (1972) on kotoisin Jyväskylästä, ja asuu nykyään Laukaassa. Musiikki vaikutti miehen elämään lapsuudesta asti. Musikaalisista isoveljistä varsinkin Tepon bänditouhut tekivät pikkuveljeen suuren vaikutuksen. Tepon huoneesta kantautuva kantrifolk, itse väsätyt kurkkupurkkirummut, Rinnakkaisohjelman Rockradio ja omat äänityskokeilut kelanauhurilla saivat kelvata, kunnes Mika sai omat rummut 9-vuotiaana, ja opiskelikin soittoa muutaman vuoden. Tämä ja peruskoulun musiikkiluokka jäivätkin ainoiksi varsinaisiksi musiikinopinnoiksi. 12-vuotiaana tuli sisäinen käsky lainata veljeltä kitaraa ja kirjoittaa ensimmäinen laulu. Rippikoulu ja seurakuntanuoruus veivät Mikan kuin itsestään mukaan gospelkuvioihin. Rummut olivat vaihtuneet kitaraan ja uusia lauluja syntyi jatkuvasti. 

1990–luvun alussa Mika opiskeli nuorisotyönohjaajaksi, perusti perheen, ja jatkoi musiikin tekemistä ja keikkailua ystävänsä Pekka Kososen kanssa. Keikkapaikkoja olivat lähinnä seurakunnat, joihin tosin kaikkiin ei ollut asiaa reippaan maanläheisen körttigospelin kanssa.  Kososen kanssa perustettu, Virossakin keikkaillut Soihtuorkesteri teki sittemmin viisi pitkäsoittolevyä. 

Sooloura lähti liikkeelle vuonna 2002, kun hämeenlinnalainen indie-levy-yhtiö Humble House Records julkaisi Mikan ensimmäiseltä soololevyltä singlen Yötä myöten. Kappale sai runsaasti radiosoittoa Ylen kanavilla, kuten seuraavakin single Yksinäinen ilta. Levyllä oli tuottajana mm. Aki Sirkesalon, Simo Silmun ja Vesa-Matti Loirin levyjä tuottanut Hannu Pikkarainen.

Seuraavan soololevynsä, Suunnitelma been (2005), Mika äänitti ja tuotti itse, kuten myös viimeisimmän soololevynsä, Paratiisin siirtomaat (2008). Suunnitelma beeltä kaikkiaan viisi kappaletta ylsi radiosoittoon, joista mm. Kuutamolla Radio Suomen listan ykköseksi. Viimeisimmän levyn myötä Mika pysytteli saman listan soitetuimpien joukossa kahdeksan kuukautta peräkkäin, ja kappaleet soivat radioissa edelleen. Vahva rakkausballadi Vierivät vuodet on paitsi radion onnitteluohjelmien, myös monen hääpäivään valmistautuvan puolison suosikki.

Levyn tuottaminen itse on ollut Nuorvalle luonteva työtapa. Lähtökohtana on aina teksti, sen sisältö, tarina ja tunnelma, jota tuotannon on osattava tukea. Vaikuttajia kysyttäessä Mika mainitsee mielellään Junnun, Juicen, Hectorin, ja Edu Kettusen, vaikka kuuntelee myös paljon jazzia ja klassista.

Oman, folkpohjaisen poprockin lisäksi Nuorva on tehnyt myös virsiä, joita on julkaistu mm. Siionin virsikirjan uusissa laitoksissa (2005 ja 2017) sekä Armon lapset veisatkaa -virsikokoelmassa (2006). Mika on myös tuottanut ja osin sovittanut ystävänsä Jaakko Löytyn kaksi levyä, Murhehuone (2005) ja Maailman kaikissa kylissä (2006).  Yhteistyö Löytyn kanssa on jatkunut viime vuosina myös kahden yhteisen levyn ja keikkojen myötä. Tällä hetkellä työn alla on seuraavan soololevyn kappaleiden kirjoittaminen.

Musiikilta, valokuvaajaopinnoilta ja nuorisotyöltä jäävää vapaa-aikaa luontoihmiseksi tunnustautuva Mika viettää mieluiten kalastaen ja valokuvaten Norjassa Jäämerellä, ellei sitten ole mökillään Ähtärissä. Myös rintamamiestalon remontointi perinteitä kunnioittaen kuuluu Nuorvan harrastuksiin.